2015 php için çok önemli bir yıl. 5.0 versiyonu yayınlandığından beri tam 11 yıl geçti. Bu zamandan beri ilk defa yeni bir ana sürüm çıkıyor. Yıl sonuna kadar çıkması beklenmekle beraber, bir çok yeni özelliğin yanı sıra inanılmaz bir hız artışı vadediyor.
Peki bu büyük değişiklik mevcut kodlarınızı nasıl etkileyecek? Gerçekten neler değişti? Bir üst sürüme geçmek güvenli mi? Yazımda bu konulara açıklık getirmeyi amaçlıyorum.
Performans Artışı
Performans artışı kuşkusuz yeni sürüme geçmeniz için en temel neden. Şimdiye kadarki en hızlı php sürümünden tam iki kat daha hızlı çalışacak PHP 7.
PHP 7 iki kat fazla isteğe cevap verebilecek. Bu da bir wordpress sitesinde %100 performans artışı anlamına gelir.
Geriye Dönük Uyumluluk – Gizli Tehlikeler
Biraz da eski scriptlerinizin çalışmasına mani olacak değişikliklerden bahsedelim…
Artık Kullanılmayan Parçalar Tamamen Kaldırılıyor
Eski sürümlerde kullanımdan kaldırılan fakat uyumluluk için, hala barındırılan bazı özellikler PHP 7 ile tamamen ortadan kaldırılıyor. Umarım zaman içerisinde iptal edilen fonksiyon ve sınıfları yenileri ile değiştirmişsinizdir. Ufak da olsa, eski scriptlerinizin çalışmasına mani olabilir bu durum.
Örneğin saçma bir şekilde PHP’de bulunan ASP açılış <% ve kapanış %> etiketleri PHP 7 ile birlikte ortadan kalkıyor. Aynı şekilde html içerisinden php kodları çalıştırmak için gerekli <script language=”php”> etiketi de kullanımdan kalkmış durumda. Bunların yerine resmi <?php ve ?> etiketlerini kullanmalısınız.
Uyumluluk için, kaldırıldığı halde hala kullanımda olan split fonksiyonu artık çalışmayacak mesela…
Tüm ereg kütüphanesi kalıcı olarak iptal edilmiş durumda. Bunun yerine PCRE kütüphanesini (preg_* fonksiyonları) kullanmalısınız. MySQL kütüphanesi de nasibini alanlar arasında. MySQL artık php içerisinde yok. Yerine MySQLi kütüphanesini veya PDO kütüphanesini kullanmanız gerekmekte.
Yazımın devamı ikinci bölümde…